Pischas
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
LöpningOkategoriserade

Hur ska jag träna inför ett lopp?

Hej! Jag funderar på att anmäla mig till ett lopp till hösten, typ midnight run på 10 km. (skulle helst av allt köra hinderbana men vågar mig inte på det ännu ;))

Så min fråga är hur man ska träna till det då? Jag har nog sprungit lite tidigare men har verkligen jätte dålig kondition nu när jag inte sprungit på länge. (Tränat mest styrketräning de senaste månaderna.) Har sprungit mest 4-5 km rundor så 10 km blir nog en utmaning för mig.

Jag strävar inte att vinna loppet eller så, men vill gärna få en någorlunda bra tid!

Svar:

Hej! 😉

Det är en jättebra förutsättning att du styrketränat innan. Då har du en bra grund att börja löpa med. Förutom din vanliga distans på 4-5 km skulle jag absolut satsa på att lägga in intervaller. Både backintervaller som bygger upp mycket av psyket inom löpningen men också enormt mycket styrka. Backlöpning är ju också lite snällare mot knäna med inte alls samma belastning.

Sedan ska du absolut lägga in intervaller, kör dom gärna på löpband så att du håller samma fart under varje intervall. När loppet börjar närma sig, ungefär med två veckor kvar springer du ingen mer backe utan satsar dina intervallpass på korta & snabba intervaller. Försök också om formen känns bra att öka din kilometer med en kilometer för varje vecka som går, bästa är att du varit & nosat på 12km innan du ska springa ditt 10km lopp. De “längre” distanserna behöver du inte satsa på någon tid när du springer, utan sätt i lurarna i öronen & spring i den takt du känner för. De löpningarna handlar mer om att vänja din kropp vid distansen mer än att du ska persa på varje löprunda.

Hoppas att loppet blir bra & att det blir någon hinderbana inom snar framtid då kanske vi ses 😉

Lycka till & kram! 

/Coach P

P5252197

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons