Pischas
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategorierat

Är jag sockerberoende?

Hej Pischa,

Vilken fantastisk människa du verkar vara! En sådan utstrålning, energi och ett enastående driv!

Under tidiga tonåren hade jag ortorexi och var tävlingssimmare, som sedan slutade med att jag från att ha tränat elva gånger i veckan inte tränade något alls (som krav från båda familj och psykolog…). Jag fortsatte dessutom att äta lika mycket som tidigare, och det tog inte lång tid för de extra 20 kilona att komma.

För ett år sedan bestämde jag mig för att ta tag i min hälsa! Jag gick ner mina ohälsosamma kilon, och slutade sedan att titta på vågen. Väldigt strikt under den perioden: inga godsaker, och en kombination av styrke- och konditionsträning. Sedan gick det över till att bara vilja vara hälsosam, där man ska “unna sig” och träna för att det är kul. Men så fort jag fick smak för godsaker fanns ingen gräns. Jag kan verkligen inte äta med måtta. Min plan var att äta godsaker på helgdagar, men det slutade med att jag tryckte i mig stora mängder och sedan blev beroende (tror jag?). Jag känner mig extremt trött i perioder, även de gånger jag tränar regelbundet och äter bra. Och det slutar i socker, i mängder. Jag är inte personen som bara kan äta en godis och känna mig tillfredsställd.

Vidare till träningen. Jag vill bli stark och det skall synas att jag är det. Men även här finns inget mellanting. Jag kan inte träna lagom, utan måste köra stenhårt för att känna att det ger något, men det övergår sedan i att jag ger upp och slutar träna helt under en period. Och sedan börjar jag om. Jag är nog en person som verkligen måste se resultat!

Vad tror du är lösningen? Att sluta med socker helt? Hur går man tillväga i så fall? Och med träningen, ska jag helt enkelt satsa allt på att bli stark och vältränad eller försöka hitta någon slags balans? Men hur? Ja, du märker säkert hur förvirrad jag är…

Har full förståelse för att du har mycket att stå i, och flera mail att besvara, så förstår om du inte har möjlighet att svara. Men jag ger det ett försök! Tack på förhand!

Hej fina Du! 

Tack för ditt otroligt viktiga mail & fina ord. Det har tagit lite tid för mig att svara på just detta för att jag ville verkligen hitta de rätta sakerna att skriva & det du skriver om tror jag många kan känna igen sig i. 

Ofta får jag höra att “men jag äter ju bra hur kan jag vara trött & hängig?”. Nu vet jag ju inte alls HUR du äter men min första tanke som slår mig om vi utgår från att du verkligen får i dig rätt mängd kolhydrater, protein & fett varje dag (vilket i många fall visat sig vara väldigt svårt för många) är att det inte är kroppen det spökar i utan att det kanske finns något i det mentala planet som gör dig utmattad. 

Med tanke på hur du beskriver din situation både till träning & mat kom nästan även jag upp i för hög puls bara av att läsa det. Så jag säger helt enkelt STOPP PÅ BELÄGG! 

Du behöver finna ett lugn inombords & en balans i livet. Och jag tror det bästa sättet att göra det på är att ta hjälp. Om det är i form av en yogacoach, dietist, personlig tränare, livscoach, terapi får du avgöra själv men jag tror inte att du kan finna svaret när du kör på i det tempot du gör idag. Jag vill tro att godiset/sockret är något form av substitut till en känsla eller driv du har inom dig & det behöver inte betyda att du är beroende. Eller helt enkelt att obalansen du beskriver om i Ditt liv skapar det här suget.

De du också kan göra är att utförligt föra en kostdagbok & se mönster över de dagar du kanske känt dig trött eller sötsugen om du kanske brustit i sömn eller kosten på något sätt just den dagen eller dagen innan. Och detta svar kan bli hur långt som helst & invecklat för att detta är ett SÅ stort & viktigt ämne men för att inte snurra till allt för mycket är det bästa att våga prata med någon.

Jag hoppas att du kanske kan rikta fokuset åt ett annat håll med ett annat tänk för att du ska få bukt på det som du mår mindre bra av idag. Tänk utanför boxen & byt mönster, våga ta hjälp & det är det enda jag tycker att du ska gå all in på. All lycka till Dig! 

Stor Kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons