Pischas
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategoriserade

Vindruvor vid städartiklarna?

På Hemköp i Näsbypark fick man in vindruvor som var besprutade. Vanligtvis tog butiken bara in ekologiska druvor men nu fick de in dessa & sköna som dom var i butiken hamnade dom bland städartiklarna!

Vindruvor är en av matens värstingar säger man. Enligt Naturskyddsföreningen kan man läsa det här:

“Vid odling av vindruvor används stora mängder kemiska bekämpningsmedel, närmare 15 procent av alla kemiska bekämpningsmedel i Europa används

till vindruvor. Kemiska bekämpningsmedel är framtagna för att döda oönskade växter och djur. När de sprids i naturen påverkar kemikalierna den biologiska mångfalden negativt och kan på kort och lång sikt påverka människors hälsa. Idag vet vi för lite om de långsiktiga effekterna av bekämpningsmedel på hälsa och miljö, framför allt när flera olika kemikalier används tillsammans. Totalt sprids varje år 220 000 ton kemiska bekämpningsmedel i det europeiska jordbruket. Det blir ungefär ett halvt kilo aktiva ämnen per invånare och år i EU. 

Dom skriver även,

“Värst är vindruvor där över 70 procent innehåller giftiga preparat. Det visar en ny omfattande granskning som EU-kommissionen gjort på 65 000 livsmedelsprover. Av de prover där gifthalten har en omedelbart negativ effekt på hälsan kom cirka 60 procent från vindruvor. I vissa fall överskeds den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent.”

Jag har sedan länge slutat äta vindruvor, vilket var en av de tråkigaste sakerna jag slutat äta. Jag brukade älska att frysa in vindruvor så man kunde äta dom som små isglassar med smak av piggelin men sedan jag fick reda på hur mycket gifter man får i sig genom druvorna får de numera aldrig följa med. 

Men hellre att jag lever lite längre med mindre gift i kroppen 🙂

Klicka på bilden om ni vill läsa artikeln om druvorna i städhyllan.

vindruvor1

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons