Pischas
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategoriserade

Det här med skador.

Som ni kanske förstår stöter jag på en hel del skador i mitt yrke. Kanske nya klienter som varit begränsade till vad de vill träna på grund av ont eller vänner som gått med smärtor ett tag. Och jag vill bara säga SLUTA! 

Sluta acceptera att ha ont. När det gått så långt att det begränsar dig från att röra din kropp till vad den är byggd till att göra så är det något fel! Lev inte med det, skaka inte av dig det som ingenting, det kommer inte en dag bara bli toppen igen utan du banar in nya mönster i kroppen som kan göra stor skada när du blir äldre. Jag förstår att man inte vet vart man ska ta vägen men ta tag i någon pt eller person ni tror kan ha lite pejling & fråga vart ni ska ta vägen. Bor ni i Stockholm har jag ett supertips för Er med skador bara att kommentera här nedan så får ni hjälp vidare. Jag ramlade ner från ett träd för några år sedan när jag skulle hänga upp TRX band på en gren & halkade till & slog till ryggen så hårt att min muskler krampade & skapade en så sjuk smärta som spred sig ner från sidsn av ryggen, över rumpan & hela vägen ner över benet. Det liksom strålade hela tiden i över en veckas tid. Till slut insåg jag att jag behövde hjälp & tog tiden till det. Fick lite behandling & hjälp av el för att kunna slappna av musklerna som “skyddade” skadan. Det blev bättre & jag kunde sova utan att vrida mig av smärta. Men något hände i kroppen efter detta. Och kombinationen av thaiboxning & crossfit ihop med denna skada gjorde att efter varje gång jag sprang eller gjorde squats så strålade hela benet. Ibland efter en hel dag av jobb & träning kunde jag om kvällarna inte stödja på benet. Jag accepterade detta & skakade av mig det faktum att detta kanske var min kropp som talade om något för mig. Efter 1,5 år av ont bestämde jag mig för att jag skulle ge det en chans igen att behandlas & kanske träna bort min smärta. Och vad visade det sig?

Jo, jag var stel som ett kylskåp & helt orörlig på många delar av min kropp. Jag hade NOLL kontakt med min bakre kedja, det vill säga hamstrings & rumpa. Jag hade även svårt att aktivera bålen.

Och vad gjorde jag?

Jo jag jobbade med dessa problem med en PT samtidigt som jag satsade stenhårt på min rörlighet & stretch, i princip varje dag. Rullade foamroller & körde massvis med aktiverande övningar & till en början fick jag värma upp minst 15-20 minuter längre än alla på passet för att jag skulle funka. Och idag?

BAAM! Inte haft ont på år å dar & börjar något spöka i kroppen kikar jag tillbaka hur duktig jag varit med rörlighet & stretch & oftast finns det något slarv som ligger bakom.

Så vad vill jag ha sagt?

Självklart vill man träna det som man tycker är kul. Men låt inte den träningen förstöra din kropp. Kombinera den med de du verkligen behöver & se till att kolla upp om du har ont.

Det är INTE normalt att ha ont.

Lycka till & ta hand om Era kroppar guys! 🙂

xoxo

“Hard work pays Off”

FullSizeRender-8

2 kommentarer

  1. Ohh, själv har jag ett problem i lårfästet på framsidan. Trappmaskiner etc, gör galet ont. Vad ska jag göra tycker du? Kiropraktorn vet inte vad det är.

    Förresten! Ett tips till alla oss som gillar att träna men inte vill slösa pengar på träningsprylar. Hittat ett ställe där man gör undersökningar som ger poäng som man sedan kan byta ut mot märkesgrejer helt gratis. Craft t.ex. Man kan även köpa Le Creuset, KitchenAid m.m. http://tinyurl.com/o622tyu

    1. Hej Maja!
      Det är såklart jättesvårt att säga bara sådär vad det kan vara. Men jag skulle föreslå att du kikar på om du har några stelheter kring framsida lår, baksida, höfter & sedan är det ju intressant att veta vad du tränar? Maskiner, fria vikter osv.
      Och om den kiropraktorn inte hittade så skulle jag ta kontakt med någon annan. Vart i sverige bor du?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons