BLOGGMENY
Okategorierat

“Jag vågade inte titta ner för att jag var rädd att han höll en kniv…”

Igår spenderade jag en fantastisk eftermiddag med mina tjejer på WörkOut i sällskap av SFT – självförsvar för tjejer. Jag vet att flera av tjejerna på studion har uppskattat thaiboxningen vi kör som motionspass hos oss men ändå saknat en verklighetsdel där man faktiskt ska lära sig att försvara sig OM en situation skulle uppstå. Så sagt & gjort kontaktade jag min underbara vän Pållan som är en gammal thaiboxningskompis till mig & hon kom med sitt crew från SFT till studion.

SFT startades av Daniel Heinrici & Isabelle Eden som sedan några år tillbaka jobbar tillsammans på Tullverket. Daniel har bakgrund i personskydd & självförsvar & Isabelle var en villig volontär från början som ville lära sig mer & så växte deras ide fram som numera är ett företag.  Det har själva märkt att fler och fler bokar in de för kurser & att intresset har vuxit senaste åren.  Förutom att de blir inhyrda så de har även sina egna stående kurser både i Stockholm & Uppsala.

Och igår var det äntligen dags för de att besöka Oss. Vi gick igenom en hel del snack & tankar men också riktigt tuff praktik. Personligen tycker jag att det är riktigt tråkigt att vi tjejer ska känna Oss mer rädda än förr & att dessa kurser ens ska behövas MEN det är också lika viktigt att vi kan lära Oss hur vi kan hantera situationen om den uppstår. Det kan hända en varsomhelst, närsomhelst & vart i världen som helst. Det handlar inte “bara” om ett annat klimat i vårt eget land. Jag som reser en hel del & har gjort sedan många år tillbaka dessutom ofta ensam vet att man kan hamna i kniviga situationer. En gång blev jag medlurad till en bostad när jag befann mig ensam i Malaysia & blev rånad. Jag var ung & alldeles för orädd för mitt eget bästa. Men när jag väl befann mig i situationen där jag pressades på pengar av en grupp människor jag aldrig sett i mitt liv eller ens visste vart jag var kunde jag önskat att jag haft ett ess i rockärmen om de hade velat ha mer av mig än pengar. Som tur var nöjde det sig med det & jag kunde ta mig ut från bostaden & kom helskinnad därifrån, om än ärrad för alltid till att lita på okända människor.

Ett annat tillfälle var när jag bodde i Bergen Norge & jag skulle sent ta på natten ta mig hem från en kompis efter att ha kollat på film. Det var en lugn vardagkväll med ungefär 30 min promenad hem. Kvällen var fin & luften kändes frisk, jag ville promenera. Min vän varnade mig för att inte gå hem själv & ta taxi men återigen var jag “orädd” & valde att gå en “säker” väg hem. Den hann vara säker i ungefär 5 minuter innan jag ser en man med mörka kläder som vad jag trodde stod & betalade sin parkering. Men situationen vänder snabbt & mannen börjar helt plötsligt att gå väldigt snabbt emot mig baklänges. Jag försökte gå lite snabbare & korsa vägen något så att han inte skulle gå in i mig då jag fortfarande trodde att han gick baklänges men inser när han kommer nära att han har en rånarluva på sig. Jag blir förstenad. Jag kan varken skrika, springa eller göra något alls i vad som känns som en evighet. Världen omkring mannen krympte & det kändes som att jag & han var i en liten låda. Han säger någonting till mig men jag hör inte. Han upprepar det flera gånger med högre & högre röst då jag antagligen inte gör som han säger. Hans röst känns som ett surr. Jag såg att han höll något vid midjan & jag kunde inte titta ner. Tusen tankar gick igenom mitt huvud. Har han kniv? Ska han våldta mig? Är det en pistol? Paniken & adrenalinet pumpade genom min kropp. Tillslut vågade jag titta ner mot hans händer för att se vad han höll & vad jag eventuellt måste försvara mig mot. Det visade sig att han höll i sin penis & viftade med den mot mig. Helt plötsligt hör jag vad han säger.

“Se på pikken, SE PÅ PIKKEN” upprepar han…

Av någon konstig anledning blev jag lugnare då jag insåg att han inte kunde döda mig med den & jag fick min röst tillbaka. Jag skrek, SKREEEEEK för allt jag kunde. Jag skrek de högsta & fulaste jag kunde. Jag förolämpade honom så mycket jag kunde då någon någon gång sagt till mig att springer man på en blottare ska man förnedra dom & det drog jag fram ur arkivet som en reflex. Eftersom jag inte kunde se hans ansikte på grund av masken han hade på sig kunde jag inte veta hur han reagerade men han klev inte närmare mig längre. Jag tog några steg tillbaka minns jag & sprang! På den tiden hade träningen inte kommit in i mitt liv & i vanliga fall hade den lilla spurten jag tog där tagit musten ur mig men jag sprang tills benen nästan gav vika. Adrenalinets kraft är enorm på det sättet. Jag hann till och med kolla bak vid ett tillfälle & kunde inte se honom bakom mig vilket skrämde mig att han kunde dyka upp någonstans framför mig men jag sprang & sprang tills jag nådde en busshållsplats där en buss precis hade stannat. Jag hoppade på i panik & kom hem välbehållen.

Detta är TVÅ av flera tillfällen där jag hade kunnat känt mig mycket tryggare om jag hade vetat hur jag ska ta mig ur situationen om någon fick tag i mig eller använt våld. Men jag hade “tur” båda dessa tillfällen. De var fruktansvärda & lärde mig en läxa men jag kom oskadd ifrån båda gångerna. Båda dessa tillfällen skedde långt innan jag ens visste vad thaiboxningen skulle göra för mitt huvud & kropp. Långt innan jag var smart nog att veta att även den “säkra” vägen hem kan vara den olyckliga. Långt innan jag hade fått historier delade för mig med tjejer som litat på människor som gjort de illa. Långt innan jag läst nyheter efter nyheter om våldäkter & misshandel mot kvinnor och insett att de kan hända mig & mina nära & kära också. Just DÄRFÖR tycker jag att precis varenda tjej, kvinna jag känner ska gå en kurs i självförsvar. Om du går kursen under flera tillfällen ökar såklart chanserna betydligt mer för att du ska klara dig undan en förövare. Även om du kanske inte tror att du behöver kursen kanske du vill att din syster, dotter eller kanske mamma behöver gå den. Gör det tillsammans.

Och förutom viktig kunskap & nyttig information är det ett riktigt tufft träningspass ni tar er igenom.

Jag hoppas att alla som läser detta aldrig någonsin har varit i en situation där ni känner att ni behövt använda våld & försvara er för att ta er därifrån men det vore också väldigt naivt av mig att tro. De flesta av mina vänner eller kvinnor jag känner har någon gång varit i obekväma situationer som kunnat eller har urartat. Att kunna självförsvar är ingen garanti för att man ska klara sig helskinnad men chansen ökar med att man faktiskt gör det. OCH det planterar ett eller två frön i ens huvud med hur svårt det är att komma loss ur ett grepp mot någon som väger 50kg mer än en själv. Hur stark du än är så måste du ha rätt teknik för att komma loss.

Har ni historier ni vill dela med er av lyssnar jag gärna & ni får absolut dela med er om det känns ok.

Kram till alla kvinnor & vettiga män som läser detta!

 

Besök gärna SFT för mer information om deras kurser.

Annons

Lämna en kommentar