Pischas
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategoriserade

Hur mycket ska jag träna?

P5040575

Hej! Jag har just kommit igång med styrketräning, men tycker det är svårt att veta hur jag ska lägga upp träningen. Jag gillar att träna ofta, jag tränar gärna dagligen! Men jag tycker att det är svårt att veta hur ofta jag ska träna en viss muskelgrupp. Har läst någonstans att det inte räcker att träna varje muskelgrupp en gång i veckan, men har läst på något annat ställe att man inte ska träna oftare än så för då kan man hindra muskeluppbyggnad… Vad gäller egentligen?

Svar:

Hej!

Tack för din bra´iga fråga. Den här frågan dyker upp lite då & då & jag skulle vilja fråga en fråga tillbaka. Vad är ditt syfte först & främst med styrketräningen? Det är därifrån man kan börja med att se om du tränar rätt för ditt syfte. Men om vi utgår från att du vill bli starkare så kan du absolut träna samma muskelgrupp fler pass under veckan än ett. Däremot ska du vara försiktig i början då du nämner att du precis kommit igång med styrekträningen. Ta det lugnt i början & nöt mycket teknik & gör rätt innan du börjar lyfta tyngre. När man precis kommer igång med träning behöver kroppen också lite längre vila för att återhämta sig & det är ju ingen hemlighet att vilan bygger upp kroppen. Så slit inte ut musklerna utan satsa på att träna smart, vila mycket, fyll på ordentligt med energi så ska du se att din kropp kommer att svara fint. Men jag skulle iaf säga att du kan köra samma muskelgrupp 2 gånger i veckan utan problem, men kanske ha två eller tre dagar om inte fler emellan iaf så att muskeln hinner vila & du kan köra ordentligt nästa pass igen.

Här nedan finns en jättebra jämförelse med solning & styrketräning som är hämtad från Styrkelabbet, jag tycker den är riktigt bra att jämföra med. Så läs den så kanske det klarnar ännu mer över hur man ska tänka kring din styrketräning.

Solning och styrketräning

“Hur bär du dig åt för att få en fin solbränna? Du utsätter din hud för solens strålar.

Om du är blek, så vet du att om du spenderar för lång tid i solen i början, så kommer du att bränna dig. Det är väldigt kontraproduktivt eftersom du då behöver undvika solen länge, och huden riskerar dessutom att flagna och falla av.

En bättre strategi är istället att spendera flera korta tillfällen i solen, säg 30 minuter om dagen i sommarsol ifall du är blek till att börja med.

Efter ett par veckor med 30 minuter om dagen så kommer din hud att vara lite brunare. Men hur gör du för att bli ännu brunare?

Det är inte genom att fortsätta spendera 30 minuter om dagen i solen.

Din hud är anpassad för det stimuli som 30 minuters solstrålar innebär, och du måste öka stimulit som huden utsätts för. Ökar du tiden till 45-60 minuter i solen varje dag, så kommer du under ett par veckor att få en ännu brunare nyans i huden. Den här bruna nyansen kommer du i princip att ligga stadigt vid sedan, så länge du upprätthållet samma tid i solen varje dag, men för att bli brunare så måste du öka tiden i solen.

Det fungerar på samma sätt med styrketräning. Efterhand som du vänjer dig vid träningen så måste du öka din exponering. Utsätta kroppen för större stimuli än den är van vid.

En stor del av det här ökade stimulit kommer genom att du ökar vikterna du tränar med, men det räcker inte. På sikt måste även det totala antalet repetitioner och veckovolymen stiga.”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons