Okategorierat

Älsklingar nu vill jag att ni lyssnar…

Vet knappt vart jag ska börja här egentligen då det finns så mycket jag vill säga men kan vi bara reda ut när vi egentligen slutade äta mat? När blev vi så otroligt rädda för att äta en vanlig hederlig varm måltid? Vem hittade på att vi skulle vara rädda för kolhydrater & varför svälter vi våra kroppar?!

För en stund sedan la jag på luren med en vän till mig. Vi pratade lite träning men framför allt kost. Och även om jag jobbar inom träning & hälsa så är jag inget uppslagsverk för kost & det finns absolut vassare personer än mig på temat men en sak vet jag & det är att vi behöver äta oavsett vad vore mål är. Bara för att vi vill gå ner några kilon eller tona kroppen eller få superstora muskler så finns det en gemensam nämnare & det är MAT. Mat som DU mår bra av & din kropp behöver.

Varje dag får jag höra den ena historien värre än den andra…

“Ät inte efter klockan 18…”  “Ät inga kolhydrater…” ” Stenålderskost…” “Ska jag bara köra cardio för att bli smal?” ,  “Havregryn är farligt…”

Alltså jag FÖRSTÅR att ingen vet vad dom ska äta. Vad ska man tro på & vilken kostplan ska man följa?

Det här är inte ett lätt ämne & det är svårt att ge det perfekta svaret till alla genom att skriva en sak men vi börjar här.

Du ska aldrig stirra dig blind på vad som funkar för andra & vad denne tycker om sitt sätt att äta på. Lär dig om DIN egen kropp vad du mår bra av & vilken mat som får dig att må bra, på RIKTIGT bra. Mat som håller dig pigg & ger dig energi för att klara av dagen med allt den kunde bjuda på. Att gå runt & vara hungrig är inte det rätta sättet för någon så mycket kan jag säga. När jag var yngre kunde jag svälta mig själv i flera dagar för att jag skulle hålla mig “duktig” & smal men egentligen kände jag mig grå, jämnt hungrig & trött. Idag skulle jag inte ens lyckas svälta mig själv i två timmar. I min värld behövs det föda för att klara av allt det fysiska jag vill göra. I min värld finns inga dieter. Jag ser ut i princip likadan hela året om. Och svaret är inte för att jag tränar ihjäl mig eller för att jag aldrig “unnar” mig. Det handlar om att jag har rutin & balans i mitt sätt att leva. Det enda jag skulle må ännu bättre av är att ta bort en del stress som dessvärre följer med i mitt arbete som egen företagare. Den har en stor påverkan i hur din kropp mår & vad som händer med ämnesomsättningen i kroppen.

Så ett liv med rutin på alla dina mål, träning några dagar i veckan, gott om sömn, vatten & minimalt med stress kommer att visa sig på din kropp. Idag tror vi att vi alla äter så bra när vi proppar i oss alla nya “hälsoprodukter” , äter lika mycket nötter som vi förbrukar luft , avokado hundra gånger i veckan, lax varje dag fö den är full av omega 3… men även allt det goda kan bli för mycket framför allt om vi inte ska äta några kolhydrater på det. Och där har vi den igen…obalansen. Allting kan vara bra i lagom doser.

Variera era proteinkällor, ät gärna vit fisk & vegetariskt flera gånger i veckan, massa grönsaker & håll dig gärna till det årstiden bjuder på, drick bra med vatten, undvik vitt socker & mat du inte lagat själv. Ät frukost, lunch & middag, mellis om du känner dig hungrig eller håller på att klappa ihop kiosken på eftermiddagen. Har du tränat på kvällen ska du självklart äta efter. Unna dig för att du längtat efter din favoritrestaurang eller är bjuden på kalas inte för att du inte ätit på hela dagen & är så hungrig att du slaktar hela skafferiet. Har du dålig fantasi på mat kanske du ska testa någon matkasse som du får hem med klara recept. Var nyfiken, utforska, smaka dig fram!

Mat är så fantastiskt & man missar så mycket om man begränsar sitt liv utan det.

Jag vill verkligen att ni ska äta, må bra…please älsklingar! ♥


Du kanske också gillar

13 Kommentarer

 • Svara
  Stina
  3 februari, 2017 at 03:56

  Världens bästa inlägg från världens bästa Pischa ❤

 • Svara
  Synøve
  3 februari, 2017 at 07:16

  Amen??

 • Svara
  maria
  3 februari, 2017 at 07:21

  Så bra skrivet Pischa !!
  Det är så många som behöver höra detta.
  Vad vore livet utan mat?så mycket annat som tillkommer,den sociala viktiga biten tex.
  Ät och må bra det är annat som behöver ändras på “ideal! tex hur många tycker att en kropp ska se ut.
  Och alla dessa “banta kok böcker” vars författare inte alltid själva ser ut att må så bra.Men tjänar enorma pengar på andras “må dåligt”
  Ät och må bra !!!! Vet att jag själv klagar på min gummi mage men jag har fått två fina pojkar ,och det är inte hela världen att det är så.
  Kram

 • Svara
  Cristina castillo
  3 februari, 2017 at 08:26

  Så klokt ❤

 • Svara
  Louise
  3 februari, 2017 at 08:36

  Mycket bra skrivet!! Och så himla viktigt!! Inga gainz kommer från svält. Keep it up!!

 • Svara
  Olga
  3 februari, 2017 at 08:50

  Sååå klokt skrivet! tack fördina tips. Du verkar eller jag ska säga ÄR en fantastisk människa de lyser positivitet och glädje i din blogg. Borde finnas fler som dig 🙂 tack för att du delar med dig av dina tips och åsikter här med oss, och tack för att du dagligen motiverar mig till att hitta en bra balans och inställning till kost och träning men även livet. Ha en fantastisk dag fina du

 • Svara
  Aisha
  3 februari, 2017 at 09:13

  Håller med dig,mat är det bästa som finns,har aldrig svält mig själv,och kommer aldrig göra det, väljer bara vad jag ska äta med,då jag har bara en kropp, så bör ju ta hand om den,eller :)?.

 • Svara
  Linda
  3 februari, 2017 at 12:30

  Klockren, som alltid!

 • Svara
  Jojje
  3 februari, 2017 at 16:04

  Bra Pischa! 🙂

  Tyvärr är det enkelt att peka ut var problemet börjar.
  Spridningen av information i alla kanaler, där börjar det. Sen sitter folk i sin ensamhet och hjärntvättar sig. Det är så mycket jämförelse i både öppna och stängda rum. Så har det alltid varit, men nu är det information i en skenande hastighet och snabba fixar på steroider. Det är mer regel än undantag att främst tjejer panikbantar inför en solresa. Men jag vet om killar också.
  Det ska petas i nån tråkig matlåda som någon “rådgivare” sålt in…Alternativt måltidsersättning… gruff gruff.. inget vettigt resultat, möjligen lite vätska som försvann. Ingen vågar klaga och säga att det inte funkade som önskat. För skammen över uteblivna resultat får man bära själv i tystnad. Fysiskt kanske det inte skadar av den lilla korrigeringen under en kort tid (just det gången), men var händer i tankarna?
  För en osäker person är det förödande och kan mycket väl bli början av ett helvete.

  Åter igen, tyvärr så drar företag in stora pengar på hela karusellen. Det som kan tyckas vara en simpel energidryck, är i själva verket en del av livsstilen.
  Sponsrade personer “detta fungerade för mig…”.. Ögonen fäster sig snabbt när det kommer till osäkra personer. Inte alltid vuxna, utan yngre tonåringar som söker efter en identitet, att få synas, att bli någon. Med dagens pressade klimat och som faktiskt erbjuder enorma möjligheter. Ja det är lätt att förstå strävan och att faktiskt ta riskerna. Allting är går under “YOLO”.

  Men när väl kaoset är igång så blir det svårt för individerna att sortera informationen.

  I övrigt tycker jag att de yngre vill växa upp lite väl snabbt när det kommer till hälso-/träningsvärlden.
  Bli poppis på sociala medier, få blickar och bekräftelse. DEN BÄSTA DROGEN AV DOM ALLA.
  De vuxna har svårt att upptäcka och ta snacket. Är det en ätstörning eller inte, blir det värre att lägga sig i?. En känslig tonåring där fel tonläge kan starta världskrig.
  Samtidigt har “fitness” blivit det perfekta att använda som maskering av en bestående ätstörning. Någon som satt fast djupt ner, men som egentligen inte kan komma vidare mentalt. Träning och hälsosam kost är perfekt att använda som kontrollerande verktyg.
  Ibland räcker det med att granska recepten, bara där ser man RÄDSLAN att tappa kontrollen! De där 1000 bilderna på stora lass lurar ingen.
  Det är lite som att fråga om någon mår bra, och de svarar Ja. Men man ser ju hur det egentligen ligger till…..

  Såklart finns det mycket mer att belysa. Men jag känner att det är så mycket mörk kraft bakom eländet…
  Det är känsligt, när det kommer till de som lever inom den där världen.

 • Svara
  Ann Bolin
  3 februari, 2017 at 18:00

  Bra skrivet. Det känns ibland att maten har blivit ett problem istället för en källa till att må bra. Blir så trött på allt detta känner att ett Matpiller vore bra. Trevlig helg ?

 • Svara
  Marie
  3 februari, 2017 at 22:01

  Amen girlfriend! Mer vispgrädde åt folket. ??

 • Svara
  Sara
  5 februari, 2017 at 12:45

  Preach ??????

 • Svara
  Mischievous
  9 februari, 2017 at 13:39

  Superbra inlägg! Äntligen något vettigt om kost <3

 • Lämna en kommentar