BLOGGMENY
Okategorierat

Träningshets…vart går gränsen för dig?!

Jag brukar inte lägga mig i att debattera kring vad som sägs & tycks om träning & hälsa. Mest för att jag inte gillar att diskutera med människor jag inte har framför mig & man kan prata sansat med. Och med internet fritt fram för alla att skrika med stora bokstäver på varandra har det varit något som jag gärna hållt mig undan från. Men efter förra veckan har det liksom kokat lite i  mig & jag skulle vilja veta vad ni har för åsikter kring den här hetsen som vi kallar träning, vad får en hälsoprofil säga, får man visa magmuskler eller är det provocerande? Är det samma sak om jag står i stringtrosor på en bild med en vältränad rumpa som en modeinfluencer?

Förra veckan blev en av mina vänner (läs inlägget HÄR) totalt lynchad på sina sociala medier för att hon visade upp sina magrutor och berättade hur stark hon kände sig. Kommentarerna forsade fram, vissa som jag inte kunde tro mina ögon att jag läste. Och även jag fick en känga efter min medverkan i radioprogrammet Zia & Nessvold på P3  ( ni kan lyssna HÄR <–) av en lyssnare som tyckte att  programledarna hetsade mig till godiskålen som stod framför mig under tiden vi spelade in & jag “vägrade” smaka. Eller att det tydligen var helt vajsing att  jag tyckte att det var helt ok att ta med sina barn till gymmet om de vill styrekträna med sina föräldrar. Dessa händelser fick mig & mina vänner att prata lite extra om just ämnet träning & vad som hetsar, vad KAN man egentligen säga? Är det galet att visa upp sina magrutor? Har ni avföljt personer som gjort en livsförändring & helt plötsligt känns det som att ni inte klarar av en endaste bild till från den personen?

Så jag kände helt enkelt att vi behöver reda ut vissa saker här. För mig som träningsprofil vill jag aldrig ge ut något annat än min sanning. Jag visar sättet JAG tränar på vilket inte betyder att jag tränar mina kunder eller WörkOuters på samma sätt. Och det betyder inte att jag bestämt tycker att ALLA som läser den här bloggen eller följer mig på instagram ska göra exakt samma sak. Jag utgår från att man har sunt förnuft & ger sig på det som man tror att man är kapabel till att göra & att man sätter den tiden för träning man har i sitt liv utan att jämföra sig med hur mycket alla andra tränar.

Om man inte är vuxen ännu & följer olika träningspersoner tycker jag alltid att man ska råda med sina föräldrar eller någon annan vuxen person med vad man vill göra eller om det är något man läst på internet & undrar över. Jag har själv varit 14år en gång i tiden & jag vet hur mycket allting omkring en påverkar. Allt från vänner till vad man ser i tidningar & filmer. På den tiden hade man inte sociala medier och det är jag väldigt tacksam för. Mitt tonåriga jag hade inte mått bra av allt som finns att hitta & läsa med bara ett knapptryck bort. Min största önskan är att man ska införa en egen lektion i skolan där man pratar om just sociala medier & hur de faktiskt påverkar en. Det finns mycket bra att hitta & vettiga personer att följa men det finns INGET filter. Vilket gör det extremt svårt att utan kunskap om kroppens anatomi, fysiologi samt kostlära kunna väga mellan alla dessa sanningar & osanningar som man dagligen bombas med. Så läser du detta och är under 20 år gammal vill jag att du från och med nu lovar att prata med vuxna du har omkring dig om du blir stressad, känner dig hetsad, slutar äta eller blir på något annat sätt negativt påverkad av träningsprofiler du följer. Ju mer du lär dig om kroppen & hur den fungerar & blir påverkad av att svälta sig själv så tror jag inte det finns en levande själ som hade vågat göra det mot sig själv. Jag hoppas från botten av hjärtat att detta verkligen kommer fram till er som är unga & känner er igen i vad jag precis skrivit. Din kropp är den enda kropp du kommer att ha & det är viktigt att du behandlar den som det fantastiska maskineri det faktiskt är ♥

WörkOut lär vi dagligen ut hur kroppen fungerar, reagerar & mår av rätt kost & träning. Och sedan vi öppnade för snart 1 år sedan har vi sett fantastiska resultat hos våra medlemmar. Vi hejdar aldrig någon från att leva hur de vill, se ut hur de vill eller göra vad de vill på fritiden. Men jag kommer aldrig ställa mig bakom att äta godis i direktsändning för att “bevisa” för någon att jag minsann visst äter sånt. Om jag hade fått en krona för varje gång någon sagt till mig

“Du äter säkert bara nyttigt…och aldrig något gott & onyttigt såsom godis å sånt…”

Jag hade garanterat varit miljonär vid det här laget då. Och i ärlighetens namn tänker jag…

Va i helvete spelar det för roll?!

Jag äter vad jag vill och jag behöver inte specificera det för hela världen.

Säger man ordet kostschema så blir ögonen stora som klot & hälften tänker säkert att det skulle må bra av ett sådant medan hälften tänker att man blivit sjuk. Ett kostschema hos oss betyder att du äter det du ska & behöver för att uppnå dina mål. Om vi ansåg att någon hade ett mål som är orealistiskt som jag många gånger mött på där någon jag absolut inte tycker ska gå ner i vikt säger till mig att det vill gå ner några kilon så förklarar jag att vi kommer tona kroppen bäst med lite muskler. Muskler hjälper fettförbränningen & du får en stark kropp som orkar & vill prestera. 99% av fallen ändrar de sig med vad de sagt när de börjar lära sig mer om hur kroppen fungerar & är kapabel till. Det är kul att vara stark, snabb & orka! Och för att bli det måste du äta det DU ska. Min tallrik kan inte se ut som din & din kan inte se ut som hon du följer på instagram. Du ska äta det du mår bra av & ger dig orken till att klara din vardag & träning. MEN har du specifika mål så ska du ta hjälp av en kunnig person & NEJ det finns inga billiga sådana. Det kostar att få hjälp av kunniga personer. Dessa personer har år av utbildning bakom sig, hundratals timmar i böcker, bakom dator & tuffa prov som de klarat för att just DU ska vara i säkra händer. Du får vad du betalar för.

Alla har rätt att vara kritiska & fråga hur vi i branschen tänker kring olika saker men att kasta skit på Paula i detta fall som lagt ner så mycket tid på sin träning & ätit mer & oftare än vad hon gjort tidigare och sedan anklaga henne för att hetsa mot ätstörning gör mig fly förbannad. Det är inget ansvar man lägger på någon annan och det första man ska göra är att lyfta luren för att få hjälp & inte skriva en kommentar på någons blogg. Lever man de demonerna så kommer de förr eller senare krypa fram oavsett om du ser någon visa sina rutor eller vägra äta godis i direktsändning. Jag tänker alltid att jag granskar mig själv först innan jag spyr min åsikt på någon annan. Varför fick denna person mig att känna så? Varför reagerade jag så starkt på det hen sa? När jag krypit in i mitt eget medvetna hittar jag ofta svaren. Ingen annan har ansvar för mig eller mina handlingar. Det är jag som bestämmer över mig själv & min kropp. Om något skulle ge mig olustiga känslor eller få mig att vilja agera på ett sätt som inte är helt sunt skulle min första tanke vara att ta itu med de känslorna. Jag & dom.

Långt inlägg men nu är jag redo för att höra vad ni tycker och såklart håller vi en trevlig dialog ♥

Annons

3 kommentarer

  1. Där fick du ner mina åsikter och tankar kring detta i ord. Helt rätt! Tycker det är HELT SJUKT med detta kring Paula. Förstår inte alls hur människor kan vara så dömmande när en person äter näringsrik mat och tränar för att bli stark och istället hejar på för att någon ska äta godis som inte har med sig något gott till kroppen (med det menat att man fortsatt kan äta det såklart).

  2. Jag funderar över varför dessa människor har reagerat så starkt på detta det finns säkert många olika anledningar till det.
    Kan vi inte försöka att backa stopp innan det kommer ut en dålig kommentar.Träna på att ge komplimanger istället ta tillvara på våra olikheter.Vi tänker och tycker olika om varandra men vem blir glad av att få negativa kommentarer inte ens de som ger dessa blir det..
    Pischa jag läser ju din blogg och följer dig på Instagram för att jag tycker det är inspirerande och om jag av någon anledning skulle surna till över något då skulle jag ju sluta följa dig utan en kommentar. Varje gång jag ser ett inlägg av dig blir jag först alltid så glad och det är ju för att du utstrålar så mycket glädje.Och när jag ser era Wörkout inlägg tänker jag ofta jäklar vilket gäng jag kan känna er varma gemenskap fast jag själv inte tränar med er.Jag tänker här finns alla olika slags personligheter alla är välkomna och alla tror på varandra och tillsammans blir vi starka.För mig känns detta som ett väldigt sunt och genomtänkt koncept.Jag tror på att alla mår bra av att äta bra och träna det finns det ju dessutom forskning på.Mina tonårs killar ville börja träna styrketräning men jag var också noga med att det skulle gå till på rätt sätt så jag kontaktade en PT. När vi blir vuxna får vi själva bestämma om vi vill äta godis eller inte ,på sociala medier kan vi göra parodi på oss själva eller lägga ut en bild där vi faktiskt tycker att vi ser bra ut är inte det OK ? Sluta följ bloggar Facebook Instagram och Poddar mm som stör er vänd er energi till något positivt istället. Varm glad sommar till er alla !

Lämna en kommentar