Pischas
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Okategorierat

Jag ska städa innan städaren kommer-syndromet. Är det du?

Jag vet inte hur många gånger jag har hört den här frasen…

“Åh det verkar så himla kul att träna hos dig men jag är så otränad så jag ska bara träna upp mig lite innan jag kommer…”

Känner ni igen den frasen från er själva eller någon ni känner? Om jag hade fått några spänn för varje gång någon sagt det till mig så hade jag kunnat klaffa ihop WörkOut och levt som en drottning på Maldiverna. Det som gör mest ont i mig när jag hör någon förklara sig på det sättet är att jag ser hur mycket de går miste om. Jag kan heller inte låta bli att tänka på om den här ursäkten används i andra sammanhang också. Alltså att man begränsar sig för att “skydda” sig från att misslyckas, bli besviken eller känna sig sämre. Men i ärlighetens namn så är det ju precis där du måste vara för att vilja & kunna utvecklas. Lära dig att bli bekväm i det obekväma. Om allt i livet är lätt & du aldrig utsätter dig för något som utmanar dig så kommer du att stå på precis samma ruta livet ut. Och inte bara det, du kommer att leva ett liv tittandes med beundrande ögon på alla de som gör det du faktiskt vill göra.

Det finns en start för alla. Alla har någon gång varit nybörjare. Att jämföra sina första timmar på gymmet med någon som har hundratals är som att köpa ElDorados oxpytt & förvänta sig en Biff Rydberg a la Riche. Med andra ord, du kommer att ge dig själv en besvikelse som heter duga. Men om vi ändrar Ditt mindset för en stund & laddar dig med massvis av positiva tankar om att du faktiskt ska ta dig iväg till ditt första träningspass, träffa andra likasinnade personer & ni ska under en timme svettas järnet gemensamt i samma rum. Oavsett vilka de andra är, har för mål eller hur många timmar de tränat. Ni är alla där av samma anledning. För er hälsa. Istället för att kolla dig själv i spegeln & tänka alla de negativa tankarna ska du se på dig själv, dra åt tofsen riktigt hårt, klappa dig själv på axeln & säga “NU kör vi!”.

Vad är det värsta som kan hända? Träningsvärk?

Då har du ju något att prata om med kollegorna i lunchrummet imorgon!

Eller kanske kommer du till och med att ha roligt? Känna dig stolt? Hitta saker som du behöver träna på & bli bättre i? Eller kanske upptäcker du att flåset inte var som när du sprang det där loppet i skolan 1994? No shit?! Om du inte gett dig själv chansen att bli bra på något eller bättre så hur ska det då kunnat magiskt dykt upp för dig nu.

Jag återgår ofta till att man ska vara realistisk. Realistisk till tiden man lagt ner till kravet man har på sig själv. Och sök djup inom dig vad som egentligen är så farligt med att inte orka springa lika fort som någon annan eller hoppa lika högt som han bredvid dig. So what?! Du har fått röra dig, din kropp kommer att tacka dig & med tiden kommer du ha förbättrat din hälsa med massvis av procent.

Gör dig själv en tjänst & ta fram ett papper & en penna. Skriv sedan ner två listor. Positivt & Negativt. Jag kan garantera dig att den positiva sidan kommer att vinna med hästlängder när det kommer till hälsa & träning. Det finns många gånger som jag själv varit så otroligt nervös innan jag ska gå in på ett träningspass. Det finns fler gånger än fingrar på mina händer som jag känt att jag velat vända i dörren men jag tvingar mig själv. Jag låter modet styra mig en stund & det finns inte en gång jag gått från träningen & ångrat mig. Det har varit långt ifrån kul många gånger men aldrig ånger. Och varje utmaning oavsett om den handlar om träning eller jobb  leder den dig närmare att våga utmana dig i andra saker också.

Så sluta städa innan städerskan kommer & packa istället väskan med träningskläder & boka in dig på det där crossfitpasset du velat prova så länge nu.

9 kommentarer

 1. Men WOW, så bra skrivet!
  tar verkligen åt mig och till mig!
  Fick en del skratt och “aha upplevelser”!!!

  STOR KRAM SUSY

  1. Tack snälla! Haha, bra att humorn i det hela också kom fram. Jag vill ju att man ska förstå att det inte är så farligt att faktiskt ta sig iväg & testa. Vad ska hända liksom? Stor Kram!

 2. Bra skrivet! Har försökt få med folk på spinningpass men de är för otränade säger de?! Spinningpass är ju perfekt om man är otränad, då ställer man ju bara ner motståndet och cyklar på, ingen märker ju ens nåt då! Det är som att man inte skulle få träna om man inte är elit – hur ska man bli duktig om man inte tränar på det? Nä jag tävlar minsann i badminton som jag spelat 1 år (är 35) och nog får jag storstryk ofta men hur ska jag lära mig att bli bra om jag inte tränar på det?

  1. Du har brutit koden! Det är ju precis det. Man vaknar ju inte upp en dag & är bäst på något man aldrig gjort i hela sitt liv.
   Fortsätt med det du gör & förhoppningsvis hakar de tillslut på 😉

 3. SÅ kände jag inför Crossfit i säkert 5år, suktade efter alla boxar och VILLE verkligen börja men vågade inte. Skulle bara lära mig ett x antal övningar, eller orka en viss vikt i böj osv.. MEN nu 5 år senare har jag äntligen VÅGAT! Å jädrar vad kul jag har! Istället för att tänka “jag kan inte” så tänker jag “jag kan inte ÄN”.
  Men jag vågar bannemig försöka, för i framtiden kommer jag kunna!!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Annons